Patologies

Incontinència urinària

Incontinència urinària

La incontinència urinària és la pèrdua involuntària d’orina objectivament demostrable que origina un problema social o higiènic, i que en ocasions redueix l’autoestima i la qualitat de vida de la persona afectada.

Segons els símptomes que presenta cada pacient, la podem dividir en tres grups:

Incontinència urinària d’esforç.
Incontinència urinària d’urgència.
Incontinència urinària mixta (mescla de les dues anteriors)

La incontinència urinària d’esforç es produeix per una pèrdua de la força del terra de la pelvis, ja sigui associat a canvis hormonals secundaris a l’edat o relacionat amb cirurgies en aquesta zona (parts o cirurgies uterines en la dona, i cirurgies de la pròstata en els homes, entre altres causes).

La incontinència urinària d’urgència es produeix per contraccions involuntàries de la bufeta de l’orina, moltes vegades és de causa desconeguda però altres és secundària a diabetis mellitus o a trastorns neurològics com esclerosi múltiple o lesions medul·lars.

Davant una incontinència d’orina es recomana acudir a Consulta d’Urologia per tal de poder fer un estudi i aconsellar el tractament més adequat en cada cas. No s’ha de pensar que les pèrdues urinàries a partir de certa edat són normals, la normalitat és estar sec. A més, darrere una incontinència urinària hi pot haver amagat algun altre problema com per exemple una dificultat en el buidament de la bufeta de l’orina.


Actualment el ventall de tractament en incontinència urinària és molt ampli,
disposem de:

Esfínters urinaris artificials
Injeccions intravesicals de toxina botulínica
(Tractament utilitzat també per a treure les arrugues de la pell)
Malles per incontinència tant per homes com per a dones
Teràpies de rehabilitació del sòl pelvià
Pastilles (anticolinèrgics)

Només cal consultar per tal de poder fer un estudi urològic i saber quin tractament s’adapta millor a cada persona.